Babyer med fladt baghoved kan have gavn af osteopatisk behandling

Ligesom resten af kroppen hos babyer konstant er i udvikling, således er hovedet det også. Babyers kranier er nærmere bestemt det, man kalder eftergivelige, hvilket betyder af deres kranier stadig er bløde og dermed kan have tendens til at blive formet alt afhængig af, hvorledes de ligger med deres hoveder. Afhængig af hvordan vægten fordeles når en baby ligger i en konstant position, kan kraniet og dermed hovedet altså bære præg af dette ved at ændre form. Dette kender man også som babyer med fladt baghoved eller skævt hoved. 

Årsagen til at nogle babyer får fladt baghoved, eller at der opstår en asymmetri i deres hovedform er, at de konstant ligger eller kigger med hovedet vendt i den samme stilling. På denne måde øges vægten på den side af hovedet, der berører eksempelvis sengen eller autostolen, og der kan således opstå en asymmetri. Årsagen til at babyer konstant ønsker at vende hovedet den samme vej kan være på baggrund af eventuelle spændinger i strukturen omkring nakken, der gør det svært for barnet at bevæge hovedet frit fra side til side. 

Disse symptomer på skævt hoved hos babyer skal du være opmærksom på 

For at undgå at dit barns hoved forbliver skævt eller fladt er det vigtigt at være opmærksom på symptomerne, da de eksempelvis kan være kommet på baggrund af nedsat bevægelighed i nakken for dit barn. De vigtigste symptomer at holde øje med er, hvis dit barn har en klar præference for, hvorledes hovedet skal drejes. Dette vil nemlig have en indflydelse på, hvorledes hovedet vil formes og om der skabes asymmetri. Dertil er det også særligt vigtigt at være opmærksom, hvis man har et for tidligt født barn. Her er det nemlig tale om børn med et blødere hoved og kranie, der nemmere end andre babyer vil formes afhængig af, hvorledes barnet ligger ned i løbet af dag- og nattetimerne. 

Sådan behandles babyer med fladt baghoved

En baby med fladt baghoved eller skævt hoved kan behandles ved relevant sundhedspersonale, der har med babybehandlinger at gøre. Her vil der blive kigget på, hvorledes asymmetrien er opstået, samt om de bagvedliggende årsager kan have noget at gøre med nedsat bevægelighed i nakken, eller hvis halsmusklen på barnet er for stram, til at hovedet frit kan bevæge sig. 

Behandling ved osteopat 

Ønsker man en behandling af en osteopat, vil behandlingen typisk tage form af kraniosakralterapi, der nænsomt behandler kraniet lokalt og løsner op i eventuelle spændinger omkring hovedet. Mobiliseringsteknikker vil også blive taget i brug for at sikre bevægeligheden af nakken og halsen og dertil et fokus på eventuelle spændinger omkring maven på babyen, der gør, at der ikke er præference for at ligge på maven i løbet af dagen. 

Hvad kan jeg selv gøre?

I de vågne timer er det vigtigt, at babyen får lov til at ligge på maven så meget som muligt, mens det om natten anbefales at ligge babyen på ryggen. Her kan man med fordel lejre barnets hoved væk fra den side, der er blevet flad eller skæv i løbet af timerne, hvor barnet ligger på ryggen.